איך בוחרים את פינת האוכל המושלמת?
אם נרצה לצלם תמונה שתבהיר יותר מכל איך נראים חיי המשפחה בישראל, נצלם ארוחה משפחתית של שישי בערב. המשפחה אולי תהיה קצת אחרת, סביר להניח שלצילום ישתרבבו מכשירים סלולריים, הילדים המתבגרים לא יחייכו או יעשו פרצוף, אבל מרכזיות שולחן האוכל והאירוח סביבו היא עדיין אחד הדברים המייחדים את המשפחות הישראליות לעומת שאר העולם.
החשיבות של שולחן האוכל, כמו גם העלות שלו (בין 6,000 ל-10,000 ₪ לשולחן איכותי נפתח), עושים את בחירת השולחן לעניין מורכב. אך אל דאגה – יש לנו עצות מעולות בשבילכם.
מה לעשות, וגם מה לא (!) לעשות
מצאו את הסגנון המתאים לכם
שולחנות אוכל לא חייבים להיות יוקרתיים, רשמיים וכבדים, ובכך להעיק על חלל פינת האוכל.
כדי שהשולחן יהיה מקום מזמין לשבת סביבו, הוא צריך להיות בעיקר נעים, פונקציונלי ונח. שולחנות עץ מודרניים או כפריים הם הבחירה הטבעית, הסגנון הסקנדינבי מציע טעם של פעם, מראה קליל וגימורים מעוגלים, ובסגנון המודרני תגלו אלגנטיות ונועם. יש מגוון רחב של סוגי עץ ואפשרויות גימור תחת הסקאלה של שולחנות אוכל מעץ כגון: אלון שטרייף טבעי או מושחר, אלון פראי המשלב מבחר טקסטורות עץ ועיניים בגוון טבעי או ענתיק וכן גימור עץ האגוז האמריקאי הקלאסי והיוקרתי – אז אין סיבה להתפשר על טעמכם.
למעבר לקולקציית פינות אוכל ורכישה נוחה באתר >>
אל תדמיינו – תמדדו!
אתם מוצאים את עצמכם מסתכלים על החלל המיועד ומנסים לדמיין אם ייכנס בו שולחן ל-12 איש או לא? זה לא מספיק. גם אם אתם בעלי עין חדה, קשה להבין איך יראה החלל כשהשולחן פתוח או סגור, האם יהיה מספיק רווח בין השולחן לקיר, ומה יהיה כשתוסיפו כסאות. במקום לדמיין, אתם יכולים למדוד. שולחן בסיסי המתאים ל-6 סועדים (160X90 ס”מ) זקוק לחלל של 250X320 ס”מ כשהוא סגור. מרווח כיסא עבור אדם נע בין 50 ל-60 סנטימטר. כל הרחבה בשולחן מספיקה לעוד שני סועדים, ומוסיפה כ- 50 ס”מ לאורך השולחן.
איך בודקים האם החלל מתאים? פשוט מאוד: קחו סדין גדול וקפלו אותו לגודל השולחן. פרשו אותו על הרצפה. וודאו כי השארתם רווח של 80 ס”מ בין הסדין לקירות הסובבים אותו (כדי שאפשר יהיה להיכנס ולצאת בנוחות). אתם יכולים לגזור קרטונים או ניירות כדי לדמות את הכיסאות.
אם אתם מתכננים לרכוש גם מזנון או שולחן הגשה צדדי, הכניסו גם אותם בחשבון. זה אולי קצת מנג’ס, אבל זה עדיף מאשר לגלות שאתם אולי יכולים לפתוח את השולחן החדש שלכם למלוא גודלו, אבל לא לשבת סביבו
בחרו לפי הצרכים שלכם, לא לפי הפנטזיות
בחלומכם אתם מארחים פעם בחודש 20 חברים קרובים לארוחות מפנקות של שבת בבוקר. במציאות אתם יותר אנשים של קפה מהיר ועוגייה. אם זה המקרה – אין טעם להקדיש שטח נכבד מדי מהחלל הציבורי לארוחות מדומיינות, ולא כדאי לקנות שולחן שיהיה גדול, כבד ויקר יותר לכבודן. קנו לפי מה שנראה לכם שבאמת תעשו בו שימוש. שולחן לשישה עד שמונה סועדים עם הרחבה אחת או שתיים מספיק ברוב המקרים, אלא אם אתם משפחה גדולה או כאלה שבאמת מרבים לארח. זכרו שתמיד אפשר להחזיק שולחן מתקפל נוסף, לארגן פלטת עץ פשוטה עם חמורים (אותה אפשר לאפסן בנפרד) או ללכת על ארוחה בסגנון “בופה”.
למעבר לקולקציית פינות אוכל ורכישה נוחה באתר >>
לא רק מלבן
בגלל סגנון הבנייה בישראל, מרבית שולחנות האוכל הם מלבניים. אבל אם אתם חובבי שולחנות עגולים, תשמחו לדעת שגם חללים קטנים וצרים יכולים להכיל שולחן אוכל עגול בכיף.
שולחן האוכל העגול הוא החברתי והמחבק ביותר, ומאחר ויש לו, לרוב, רגל אחת מרכזית, ניתן לצופף סביבו יותר כיסאות. שולחן עגול (הנפוץ ביותר הוא בקוטר של 130 ס”מ, אבל יש גם 120 ו-150 ס”מ, עם הארכות) מתאים במיוחד לחלל מרובע, אך יוכל לרכך גם את המראה הצר והארוך של הסלון הישראלי הממוצע ולהיפתח בו למלוא הגודל.
אל תסתבכו
לשולחנות נפתחים יש מגוון מנגנוני פתיחה. ככלל, כדאי להעדיף את אלה שמנגנוני הפתיחה שלהם מתקדמים אך פשוטים, עם פתיחה ממרכז או צדי השולחן כשההארכות חבויות בגוף השולחן עצמו. חלק מהדגמים כוללים גם מנגנוני פתיחת פרפר המאפשרים פתיחה קלה ונוחה. בחירה במנגנון הארכה מתקדם, פשוט ואמין תשרת אתכם טוב יותר לטווח הארוך.
שמרו על הגב שלכם
אם אתם חושבים שתעשו שימוש רב בשולחן בגרסה מסיבית ומורחבת מאוד, כדאי מאוד לחשוב על משקלו – כדי להרים שולחן כבד תצטרכו יותר משני אנשים, והפיתוי לגרור אותו, לשרוט את הריצוף ולפגוע בשולחן יהיה גדול.
שולחנות עם רגלי מתכת יהיו, לרוב, כבדים יותר ובדרך כלל הם גם לא נפתחים. עדיף לבחור בשולחן עץ בעל רגלי עץ מלא, או בשולחנות בעלי רגל אחת בלבד.
ואם כבר אנחנו מדברים על הריצוף – וודאו שלרגלי השולחן מחוברות רגליות פלסטיק או סיליקון. ככה שטיפת הרצפה לא תזיק לרגלי השולחן, והרגליים לא יזיקו לרצפה.
למעבר לקולקציית פינות אוכל ורכישה נוחה באתר >>
חשבו לטווח הרחוק
בלי להיות דרמטיים, אנחנו באמת ממליצים לחשוב טוב לפני הרכישה. להתייעץ עם מעצבים ואנשי מקצוע, לדעת איפה בדיוק תרצו למקם את השולחן, לחשוב על הצבעוניות שלו לצד הצבעוניות הקיימת בבית, איך סגנון שולחן האוכל משתלב בעיצוב הכללי ועוד.
המשפחה הישראלית רוכשת פינת אוכל אחת ל-10-15 שנים בממוצע, כך שסביר להניח שמה שתקנו היום יישאר אתכם לעוד עשרה לילות סדר לפחות. אם גם אתם נוטים לרכוש שולחנו אוכל לטווח ארוך – אנחנו ממליצים להיות סולידיים – זה לא המקום להתפרע בגוונים עזים או טקסטורות וחומרים מיוחדים. את הצבע יכולים להוסיף הכיסאות, וכמובן המפות וכלי ההגשה. והעיקר – שיהיה חמים וטעים
טבלת מידות לשירותכם
ריכזנו עבורכם כאן כמה מספרים – גדלים סטנדרטיים של שולחנות, הרחבות וכיסאות. מקווים שהנתונים יעזרו לכם לבחור טוב. ואל תשכחו את הטיפ שלנו – היעזרו בסדין או מפה ובקרטונים כדי לדמות את השולחן וסביבתו אצלכם בבית!
שולחן סטנדרטי ל-6 סועדים זקוק לחלל של 2.5 X 3.2 מטר
גודל המרווח עבור כיסא לאדם הוא 50-60 ס”מ
יש לשמור על מרווח של לפחות 80 ס”מ בין פאות השולחן לקיר
גודלו של שולחן מלבני סטנדרטי הוא 160/90 ס”מ (במצב סגור).
הגודל הבא הוא 180/100, וזה שאחריו 200/100, 220/110 וכן הלאה.
לרוב, הרחבה מוסיפה לאורך השולחן כ-50 ס”מ, ושני מקומות ישיבה.
גובהו הממוצע של שולחן אוכל ינוע בין 75-78 ס”מ.
רוחב שולחן מומלץ הוא 100 ס”מ, כדי שניתן יהיה להניח צלחות וקערות הגשה גדולות במרכזו.
גובה מושב הכיסא ינוע בין 45-48 ס”מ, ורוחבו 45-55 ס”מ.
הקוטר הממוצע של שולחן עגול הוא 130 ס”מ, ולאחר מכן – 120 ו-150 ס”מ עם אפשרויות הארכה.